El passat dissabte, 30 de novembre, les entitats participants de la Comunalitat Jacaranda vam organitzar la primera Mostra de L’ESS a la plaça Lluís Companys acompanyada del Festivalet de Cantautores.
Va ser una jornada cultural, educativa i participativa dirigida a tots els públics pensada per sensibilitzar i promoure els valors de l’Economia Social i Solidària. Amb aquesta primera edició, la Comunalitat Jacaranda planta una llavor a Cornellà de Llobregat que esperem que faci el seu brot i s’acabi fent ben gran en properes edicions.
La Mostra de l’Economia Social i Solidària de Cornellà va néixer per respondre a diverses necessitats detectades al municipi. Hem volgut respondre a la necessitat de donar més visibilitat a les iniciatives d’economia social i solidària (ESS) com a alternativa sostenible i transformadora per superar la desconnexió entre aquestes iniciatives i la ciutadania, fet que dificultava la seva difusió i la implicació de les persones. Així mateix, es va veure la importància de generar espais que dinamitzin l’economia local i enforteixin els llaços comunitaris.
Amb la participació de moltes veïnes, entitats i representants públics que es van apropar es va fer palès que a Cornellà tenim una xarxa de persones que són capaces de fer grans coses quan treballen plegades. Emplacem a totes les entitats que van participar i a les que es vulguin sumar, a continuar construint plegades una ciutat més justa, potenciant el desenvolupament econòmic transformador que posi la vida i les persones a centre, amb una mirada cooperativista, feminista i ecologista.
L’objectiu general de la Mostra, doncs, ha estat compartir i fer créixer l’enfocament de l’activitat econòmica de l’ESS per tal de generar una veritable economia circular a la nostra ciutat, que té en compte a les persones, el medi ambient i el desenvolupament sostenible, com a referència prioritària, per sobre d’altres interessos. I ho hem fet convençudes del paper de l’ESS com un antídot comunitari davant la proliferació de negocis, d’empreses i d’establiments basats en l’agroindústria cada vegada amb més presència de propietat transnacional que precaritzen les condicions de treball de les cornellanenques i no ofereixen un model de consum sostenible i saludable. Aquestes grans cadenes, els grans centres comercials i les franquícies desplacen el paper del comerç de proximitat com a dinamitzador de la vida comunitària dels barris, que és qui genera una veritable economia circular amb retorn social i benestar a la nostra ciutat.
En concret, hem volgut crear un espai de trobada inclusiu que permeti donar a conèixer els valors i beneficis de l’economia social i solidària a través de la participació de les 11 paradetes que en aquesta ocasió s’han involucrat en la Mostra fent exposició dels seus productes i reivindicacions. També es buscava dinamitzar la vida social i cultural de Cornellà, connectant projectes locals amb els veïns i veïnes i oferint una experiència enriquidora i participativa.
Al llarg del dia es van dur a terme tallers com el de “Recipots”, organitzat per l’Economat La Guilla, que va ensenyar a reutilitzar pots de vidre reciclats, destacant la sostenibilitat i el reciclatge. L’Economat, situat al barri d’Almeda, s’ha constituït ja com un espai referenet on establir relacions directes entre productores, consumidores, treballadores i sòcies, que exploren altres models de consum que aporten beneficis a la comunitat per aconseguir una transformació social a través de nous models de consum.
La Cooperativa Cornèlia, com a entitat participant a la Comunalitat Jacaranda i amb més de deu anys d’experiència, ens va oferir la millor cervesa artesana del Baix Llobregat! Ha estat una de les impulsores del nou pol cooperatiu de Cornellà situat a l’antiga nau industrial del barri de l’Almeda, reutilitzada com a espai per a la transformació social i cultural.
Es van programar presentacions informatives, com la de la Comunalitat Jacaranda, on es va explicar el paper de l’ESS en el territori, o l’associació Ribera Salines que va explicar la importància i el valor social d’aquest darrer espai natural no urbanitzat de Cornellà amenaçat pel projecte urbanístic que preveu la construcció d’un nou barri amb milers de vivendes.
Les actuacions musicals de les cantautores Alba Luz, Marta Gin i Laura Lázaro van donar un toc cultural i creatiu a la jornada, complementat amb l’activitat lúdica de «La Binga Musical», a càrrec de Rosa La Lia.
També es va oferir un espai de micro obert perquè les assistents poguessin presentar i compartir els seus projectes: la importantíssima tasca de Cornellà Sense Fronteres, La Universitat Popular Autogestionada, així com una presentació de la iniciativa DO Cornellà per part de l’Ateneu La Nau que està aglutinant restaurants i bars amb identitat i responsabilitat social, per tal que puguin aprofitar-se dels recursos de comunicació de la comunalitat per ampliar el negoci, fer insercions laborals, i sobretot, promoure i enfortir el comerç de proximitat.
El dinar popular amb paella comunitària ofert per l’Associació Maro Lebaid va servir com un moment de convivència que va reforçar el sentiment de proximitat entre els participants.
Ver esta publicación en Instagram
Entitats i comerços que van participar
ECONOMAT LA GUILLA botiga cooperativa situada al barri d’ Almeda, que promou el consum responsable, saludable i sostenible amb productes agroecològics, de proximitat i a granel.
PATI BLAU LLIBRES, llibreria cooperativa amb més 5 anys de vida a la ciutat. Un nou referent cultural de Cornellà situada al barri centre.
FUNDACIÓ LA BASTIDA, de la construcció d’edificis al foment del cooperativisme a Cornellà.
LA BENTROBADA, associació d’entitats de l’Economia Social i Solidària de Cornellà de Llobregat.
SALA PADRÓ, cultura i comunitat!
TOCA-TE-LES, prevenció de càncer de mama
ASSOCIACIÓ RIBERA SALINES moviment veïnal, autogestionat i assembleari que va néixer a mitjan 2021 per fer front a l’especulació immobiliària de Cornellà de Llobregat
Tots som de Cor per a persones amb diversitat funcional
Club Social Espai 3 Un espai comunitari dedicat a la salut mental que forma part de la xarxa de Salut Mental Catalunya
Fotografies de l’Associació Afocoll
Clica aquí si vols conèixer més sobre la Comunalitat Urbana de Cornellà de Llobregat Jacaranda i qui la conforma!
Si ets una entitat, iniciativa o comerç que vols fer apropament a la nostra comunalitat i sumar-te als valors i objectius de l’economia social i solidària, estarem encantades d’atendre’t! Escriu-nos!
Cultura · Ciutat sostenible i economia de proximitat · Cohesió social i igualtat d’oportunitats